برگزاری نشست مشترک نمایندگان کمیته تخصصی تأمین‌کنندگان و نمایندگان شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت

نشست مشترک نمایندگان کمیته تخصصی تأمین‌کنندگان و نمایندگان شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت 

ابتدای جلسه پس از معرفی انجمن و معرفی اعضای حاضر در جلسه، آقای مهندس شهابی به پتانسل­‌هایی که شرکت­‌های عضو انجمن در اجرای پروژه‌­های بهینه‌­سازی دارد اشاره کردند و پیرو جلساتی که در سال‌­های قبل با حضور انجمن و نماینده بهینه­‌سازی برگزار شده بود صحبت از اجرای پروژه­‌هایی بود من‌­جمله پروژه کنتورهای سر چاهی که قرار بود پیمانکارانی انتخاب شوند و انجمن اتوماسیون را نیز معرفی کنند که این اتفاق در آن دوره نیفتاد.

همچنین اسکادا و مانیتورینگ کلی این چاه‌­ها که تحت عنوان پروژه ملی مطرح شده بود و در آنجا نیز انجمن اتوماسیون اعلام آمادگی کرده بود اما آن هم به جریان نیفتاد.

آقای مهندس عاصیان :

با عنایت به اتمام پروژه کنتور­دار کردن چاه‌­های کشاورزی، در بودجه 1402 به وزارت نیرو مکلف شده است که طرح جدیدی بر اساس ماده 12 تهیه و ارایه دهد.

از طرفی شرکت بهینه‌­سازی در بخش صرفه‌­جویی سوخت در هر زمینه که امکان محقق شدن صرفه­‌جویی وجود داشته باشد حمایت خواهد کرد.

در هر حوزه از صنعت اعم از نفت، گاز، پتروشیمی، حمل و نقل، ساختمان و … در صورتی که انجمن طرح مشخصی با میزان صرفه­جویی محاسبه شده سوخت دارد به شرکت بهینه­سازی ارایه دهد و ما نیز استقبال می­کنیم.

بازار جدیدی در حوزه بهینه‌­سازی و صرفه­‌جویی مصرف گاز ایجاد شده و گواهی صرفه‌­جویی گاز ارایه می‌­دهد که دبیرخانه آن شرکت بهینه­‌سازی است.

در خصوص سیستم‌­هایی که منجر به صرفه‌­جویی خاص می­‌شود، اگر طرح مشخصی با میزان صرفه­‌جویی مشخص دارید امکان صدور گواهی صرفه‌­جویی وجود دارد و این گواهی طبق دستورالعملی که وزارت نفت برای این بخش از بازار مشخص کرده است، قابل مبادله و قابلیت نقدشوندگی در بورس دارد.

آقای مهندس یوسفی:

در مورد موضوع برق­دار کردن چاه­‌های آب و راه‌­اندازی سیستم اسکادا و مانیتورینگ آن زمان شرکت بهینه­‌سازی به دنبال طرحی بود که بتواند میزان برق مصرفی چاه­‌های آب کشاورزی را توسط کنتورهای هوشمند اندازه‌­گیری کند که بتواند بر اساس آن گواهی صرفه‌­جویی صادر کند. اما با توجه به مشکلاتی که در حوزه ارز و سرمایه­‌گذاری پیش آمد پروژه‌­های ماده 12 سازمان هم تحت تأثیر قرار گرفت و نتایج مطلوب و پیشرفت مناسبی نداشت.

در حال حاضر طرح ماده 12 ای را وزارت نیرو دنبال می‌­کند برای برق­دار کردن چاه‌­های کشاورزی که تا سقف یکصد هزار میلیارد ریال می‌­باشد که باید ارایه دهد. تا پایان مرداد ماه مکلف بودند طبق بند ق تبصره 1 بودجه 1402 هم در زمینه سیستم‌­های حمل و نقل و ریلی و هم چاه‌­های آب کشاورزی، خاصه چاه‌­های آب کشاورزی که مجزا کرده بودند از مجموعه‌­ای که باید این طرح را به وزارت نیرو ارایه می­‌داد.

 شرکت ملی نفت و شرکت بهینه­سازی به نمایندگی از شرکت ملی نفت مکلف به همکاری با آن مجموعه هستند. طرح ماده 12 آماده شده است و در حال حاضر در کمیسیون شورای اقتصاد است که اگر این طرح آنجا مصوب شود خوشبینانه این است که از ابتدای سال جدید این طرح با یک سبک و سیاق جدیدی شروع شود. وزارت نیرو متولی این قضیه است و اگر شما از آن طریق هم موضوع را دنبال کنید و مکاتباتی داشته باشید می­توان به نتایج مطلوب دست یافت.

یک حساب بهینه­سازی مصرف سوخت هم داریم که در این حساب بهینه­سازی برای طرح­هایی که منجر به صرفه­جویی سوخت شود، تسهیلات پرداخت می­کنیم. آیین­نامه اجرایی آن نیز ابلاغ شده است و شرایط این را داریم که اگر طرح­های ماده 12 منجر به صرفه­جویی­های خاص با عدد و رقم مشخص شود بتوانیم از آن طرح­ها حمایت کرده و تسهیلات پرداخت کنیم و شرکت­هایی که عامل سرمایه­گذاری هستند از حساب بهینه­سازی مصرف انرژی و مزایای آن بهره­مند شوند. 

طرح دیگری تحت عنوان بهینه­سازی موتورخانه­های ساختمان جاری است به منظور استفاده از سیستم­های اتوماسیون که منجر به صرفه­جویی مصرف گاز در ساختمان­ها می­شود مثل سیستم­های BMS. این طرح در حال حاضر به شرکت ملی گاز واگذار شده است اما دوستان ما در بخش ساختمان همچنان به دنبال این طرح هستند.

همچنین پیشنهاد می­شود جلساتی را با خانم مهدی­نژاد بخش حمل و نقل ریلی و آقای دکتر طباطبایی بخش ساختمان شرکت بهینه­سازی جلسه داشته باشید که اگر طرحی دارند با ایشان نیز همکاری داشته باشید. 

 آقای مهندس شهابی:

درآمد که یک شرکت بر اساس بهینه­سازی برای یک پروژه چگونه خواهد بود؟

آقای مهندس عاصیان:

در حال حاضر بازار بهینه­سازی مصرف انرژی است که به عامل صرفه­جویی گاز طبیعی گواهی صرفه­جویی داده می­شود که این گواهی در بورس قابلیت نقدشوندگی دارد. بین 4 تا 5 هزارتومان بستگی به زمان در بازار بورس به فروش می­رسد.

در نهایت بابی که باز شده برای تسهیلات جدید بازار بهینه‌سازی مصرف انرژی، ماده 12، بند س بودجه 1402 است، با توجه به ناترازی­‌هایی که در بودجه 1402 بود یک سری حساب­‌هایی در نظر گرفتند که اجرایی کنند که به عاملان صرفه‌­جویی و طرح‌­های بهینه‌­سازی مصرف انرژی، قائل شوند. که در مرحله تصویب آیین­‌نامه اجرایی است و دولت نیز پیگیر است که امسال اجرایی کند.

آقای مهندس کلاته:

جهت آشنایی شما با این بازار عرض کنم که برمبنای اختلاف تعرفه زمانی و بخشی حامل انرژی که در حال حاضر گاز طبیعی در دستور کار است، بهینه‌­سازی انجام شده را برای عامل سرمایه­‌گذاری نقد می‌­کند.

به طور مثال کارخانه سیمان گاز خود را مترمکعبی A تومان می­خرد. یک طرح صرفه­‌جویی خود شرکت سیمان به عنوان سرمایه­‌گذار یا با یک سرمایه­گذار بیرونی تفاهم­‌نامه منعقد می­‌کند و طرح را در کارخانه خود اجرا می­‌کند. به ازای این طرح X تومان سرمایه­‌گذاری می‌­کنم که منجر به B مترمکعب صرفه­‌جویی گاز می‌­شود. طرح در دبیرخانه مطرح می‌­شود و در صورت تصویب و بعد از مراحل اجرا و پایش­های سالانه به ازای گاز صرفه­‌جویی شده به شرکت مجری طرح مثلا سیمان تا سقف سرمایه‌­گذاری انجام شده گواهی صرفه­‌جویی می‌­دهد. این گواهی صرفه‌جویی در بورس انرژی را می­تواند به فروش برساند که خریدار اصلی و عمده آن پتروشیمی‌­ها هستند که با نرخ 5 هزارتومان می­خرند. صاحب طرح 2 هزار تومان بابت خرید گواهی پول می­دهد. از اختلاف این تعرفه؛ و اگر در زمستان صرفه­‌جویی کند یا در تابستان بفروشد و از اختلاف این تعرفه زمانی سرمایه­‌گذاری که کرده، بازگشت سرمایه برای آن انجام می­‌شود.

یک کف صرفه‌­جویی داریم حدوداً 100 هزار متر مکعب. عدد به گونه‌­ای است که سرمایه­‌گذاران خرد هم می‌­توانند در اجرای پروژه مشارکت کنند.

بنده فکر می­کنم بازار انرژی برای سرمایه­‌گذاران خرد مناسب­تر است.

با توجه به کاربرد اتوماسیون صنعتی در کارخانجات تولیدی و صنعتی شما به عنوان انجمن می­توانید به آنها در نوشتن طرح‌­های توجیهی کمک کنید.

آقای مهندس کلاته در پاسخ به سؤال خانم مهندس سورتیجی که آیا طرح­های پیشنهادی بهینه­سازی صرفاً در حوزه گاز هستند یا اگر طرح­های دیگری در حوزه برق یا نفت هم داشته باشیم مورد تأیید است؟ فرمودند شرکت بهینه­سازی دبیرخانه بهینه­سازی مصرف گاز است، در مورد صرفه­جویی در صنعت برق دبیرخانه آن ساتکاست که طرح­ها را باید به ایشان ارایه دهید. البته آیین­‌نامه‌­ها و دستورالعمل‌­ها یکسان است. تفاوتی هم در پروژه­‌های صنعتی یا مسکونی ندارد.

در نظر داشته باشید که طرح پیشنهادی باید تمامی ابعاد آن از نظر مالی و فنی به طور دقیق با جزییات کامل تهیه و ارایه شود.

خانم مهندس سورتیجی :

آیا این امکان وجود دارد که انجمن یک طرحی در یک صنعت مشخص ارایه دهد و به صورت پایلوت طرح در آن صنعت مشخص اجرا شود و به شما ارایه دهیم و این طرح قانون شود و آن صنعت خاص را ملزم کند به استفاده از طرح؟

آقای مهندس کلاته :

ما اختیار قانون­گذاری و تصویب آن را نداریم. ما نقش تسهیل­گر را داریم.

آقای مهندس عاصیان :

انجمن اتوماسیون می­تواند یک طرحی به منظور صرفه­جویی در یک صنعت خاص (فولاد) با همکاری انجمن (فولاد) و در کنار تهیه کرده و سپس به صورت پایلوت به طور مثال در 3 کارخانه اجرا کند به منظور صحه­گذاری و صحت­سنجی صرفه­جویی حاصل از اجرای طرح. این موضوع به تکمیل طرح M&V بهینه­سازی هم کمک بسیاری می­کند. بعد از این که صرفه­جویی مسجل شد، طرح کلی را می­توان اجرا کرد.

آقای مهندس شهابی :

در گذشته بهینه­سازی از طرح­های نو و تولیدِ برایِ بار اول، بودجه­ای را اختصاص می­دادند. آیا این رویه همچنان وجود دارد؟

آقای مهندس یوسفی:

بخش پژوهش شرکت بهینه­سازی از طرح­های نو، تولید برای بار اول و بومی­سازی فرآیندها حمایت می­کنند. فرم­ها در سایت https://www.ifco.ir/ در قسمت پژوهش قرار دارد. اگر طرح برای بار اول در صنعت برای واحد نمونه اجرا شود، در طرح پایلوت از تسهیلات می­توانند استفاده کنند. (آقای دکتر خالقی ، مسؤول بخش پژوهش)

طرح پیشنهادی در واحد M&V که زیرمجموعه مدیریت برنامه­ریزی و سیستم­ها که آقای فضلی مسؤول این واحد هستند بررسی می­شود و به عنوان پیوست طرح توجیهی در کمیته مربوطه بررسی می­شود.

آقای مهندس شهابی:

در صنعت طیور آیا کاری در حوزه بهینه­سازی انجام شده است؟ وزارت کشاورزی در نظر دارد طرحی که قبلاً به بهینه­سازی داشت را دوباره راه­اندازی کند. یکی از چالش­هایی هم که دارد این است که پروژه­هایی که قبلا بهینه شده چقدر بهینه شده است؟ به دنبال متر است؟ وزارت کشاورزی در نظر دارد میزان بهینه­سازی که در 10 هزار واحد در صنعت طیور انجام شده را اندازه بگیرد.

آقای مهندس ندیمی :

جهاد کشاورزی این بررسی را برای سازمان استاندارد می­خواهد انجام دهد. ما در حال نوشتن یک سری از استانداردهای طیور هستیم. میزان مصارف مشخص است، موضوع پیچیدگی پارامترهاست، که سازمان استاندارد نمی­تواند به خوبی آن را رصد کند و نیروی متخصص هم ندارد. از این رو با وزارت جهاد دچار اشکال شدند.

ما برای بهینه‌­سازی در صنعت طیور چهار راهکار توأمان گذاشتیم، 1- پوشش، 2- استانداردسازی تجهیزات 3- اصل استقرار نظام مدیریت تکنولوژی 4- متناسب‌­سازی سیستم­‌های توماسیون.

بهینه­‌سازی مصرف انرژی در واحدهای مرغداری گوشتی اینجا انجام شده است. استاندارد 583 در سال 1393. الان هم که وزارت جهاد و استاندارد با هم به مشکل برخوردند از ما درخواست کردند این استاندارد را اصلاح کنیم و برای این موضوع یک استاندارد جدید بنویسیم.

از سال‌­های 86 و 87  به طرح­‌های مرغداری که در قالب پروژه‌­هایی کمک بلاعوض می‌­کردیم مصرف 1.400 میلیون لیتر نفت گاز بود که الان به 600 میلیون کاهش پیدا کرده است که دستاورد همین استاندارد بود.

شرکت بهینه‌­سازی مصرف انرژی متولی مصرف انرژی و استاندارد انرژی در واحدهای مختلف صنعتی می­‌باشد.

برای جلسات بعدی در نظر داریم کارگروه تخصصی مرتبط با هر صنعت را تشکیل دهیم و چون اتوماسیون صنعتی و استانداردسازی تجهیزات متناسب با واحدهای صنعتی نیز یکی از راهکارهاست، این مسأله باید یک متولی داشته باشد. وقتی زیرساخت فراهم شود و عرصه باز شود برای کسانی که در این عرصه کار می‌­کنند توسط اتحادیه و انجمن­‌های مسؤول سازندگان تولیدکنندگان ذیصلاح را شناسایی کنند و اگر قرار باشد تسهیلاتی پرداخت شود باید به شرکت‌­هایی که استانداردهای لازم را پاس کرده‌­اند، پرداخت شود.

خلاصه مذاکرات انجام شده

  • ارایه پیشنهاد و طرح‌­های بهینه‌­سازی مصرف انرژی در صنایع مختلف با همکاری انجمن­‌های آن صنعت مرتبط،
  • درخواست برگزاری جلسه با واحدهای حمل و نقل ریلی، ساختمان و پژوهش شرکت بهینه‌­سازی مصرف انرژی،
  • بهره‌­مندی از توانمندی کارشناسان انجمن اتوماسیون صنعتی در جلسات به منظور تعیین راهکارهای بهینه‌­سازی،
  • ارایه طرح‌­های بهینه‌­سازی مصرف گاز که متولی آن شرکت بهینه­‌سازی مصرف انرژی است.

 

یک پیغام بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد