نکاتی از قانون بهبود مستمر محیط کسب‌وکار ؛ نقش بخش خصوصی و تشکل ها

PHOTO-2023-01-24-13-55-55

نکاتی از قانون بهبود مستمر محیط شرکت مصوب اسفند ۱۳۹۰ که کمتر مورد توجه قرار گرفته و انجمن‌­ها از ظرفیت‌­های آن می‌­توانند استفاده کنند.

  1. در ماده ۲ این قانون آمده است که دولت مکلف است در مراحل بررسی موضوعات مربوط به محیط کسب­‌وکار برای اصلاح و تدوین مقررات و آیین‌­نامه‌­ها، نظر کتبی اتاق‌­ها و آن دسته از تشکل­‌های ذیربطی که عضو اتاق­‌ها نیستند، اعم از کارفرمایی و کارگری را درخواست و بررسی کند و هرگاه لازم دید آنان را به جلسات تصمیم­‌گیری دعوت نماید.
  2. در ماده ۳ این قانون آمده است که دستگاه­‌های اجرائی مکلفند هنگام تدوین یا اصلاح مقررات، بخش‌نامه‌­ها و رویه‌­های اجرایی نظر تشکل­‌های اقتصادی ذیربط را استعلام کنند و مورد توجه قرار دهند.
  3. در ماده ۱۲ این قانون آمده است که تشکل‌­های اقتصادی سراسری می‌­توانند درخواست­‌های خود را برای اصلاح قوانین مقررات بخش‌نامه‌­ها، دستورالعمل‌­ها و رویه‌­های اجرایی مخل کسب­‌وکار به همراه اسناد فنی و حقوقی مربوطه به دبیرخانه شورای گفت‌­وگو ارسال و درخواست خود را پیگیری کنند. در صورت مخالفت شورای گفت‌­وگو با درخواست ارسال شده، دبیرخانه شورا موظف است دلایل مخالفت با درخواست مربوطه را به طور کتبی به تشکل ذیربط اطلاع دهد.
  4. در ماده ۱۷ این قانون آمده است که به منظور توانمندسازی، ارزیابی و ارتقاء شایسته‌­ی مدیریت بخش­‌ها و بنگاه­‌های اقتصادی کشور اعم از دولتی، تعاونی و خصوصی و نیز هم‌­افزایی و توسعه ظرفیت­‌های مشاوره مدیریت در کشور، سازمان نظام مشاوره مدیریت در قالب شخصیت حقوقی مستقل غیردولتی و غیرانتفاعی تشکیل می­‌شود. اساسنامه این سازمان با همکاری تشکل‌­های اقتصادی ذیربط از سوی اتاق‌­ها تهیه می‌­شود و ظرف سه ماه از تاریخ زمان اجراء شدن این قانون و طی مراحل از طریق دولت به تصویب مجلس شورای اسلامی می‌­رسد.
  5. در ماده ۱۹ این قانون آمده است که به منظور ایجاد شفافیت و امکان رقابت همه ذینفعان در انجام معامله با دستگاه‌­های اجرائی، معاونت برنامه‌­ریزی و نظارت راهبردی رئیس­‌جمهور موظف است با استفاده از مجوزهای و نیروی انسانی موجود خود، پایگاه ملی اطلاع‌­رسانی مناقصات موضوع ماده ۲۳ قانون برگزاری مناقصات را به پایگاه اطلاع‌­رسانی جامع معاملات بخش عمومی توسعه و ارتقاء دهد.
    این پایگاه اطلاع‌­رسانی باید اطلاعات کلیه معاملات متوسط و بزرگ بخش عمومی شامل خرید، فروش، اجاره و غیره را اعم از این که از طریق برگزاری مزایده یا مناقصه یا موارد عدم الزام به تشریفات یا ترک تشریفات یا دیگر روش‌­ها تشکیل و منعقد شده باشد به تفکیک دستگاه و موضوع و نیز به تفکیک شهرستان، استان و ملی در زمانی که برای همه واجدان شرایط، فرصت برابر فراهم کند به اطلاع عموم برساند. همچنین پس از انعقاد قرارداد نام طرف قرارداد و مشخصات کیفیت و کمیت مورد معامله و مدت و مبلغ قرارداد و حسب مورد تغییرات بعدی حجم و مبلغ اصل قرارداد یا الحاقیه‌­های آن را اعلان نماید. کلیه دستگاه‌­های اجرائی موظف به همکاری با این پایگاه اطلاع‌­رسانی و ارائه اطلاعات یاد شده در زمان­‌های تعیین شده توسط این پایگاه می­‌باشند.
  6. در ماده ۲۵ این قانون آمده است که در زمان کمبود برق، گاز یا خدمات مخابرات، واحدهای تولیدی صنعتی و کشاورزی نباید در اولویت قطع برق یا گاز یا خدمات مخابرات قرار داشته باشند و شرکت‌­های عرضه‌کننده برق، گاز و خدمات مخابرات موظفند هنگام عقد قرارداد با واحدهای تولیدی اعم از صنعتی، کشاورزی و خدماتی، وجه التزام قطع برق یا گاز یا خدمات مخابرات را در زمان قرارداد پیش­‌بینی کنند. هرگاه دولت به دلیل کمبودهای مقطعی به شرکت‌­های عرضه کننده برق یا گاز یا مخابرات دستور دهد موقتاً جریان برق یا گاز یا خدمات مخابراتی واحدهای تولیدی متعلق به شرکت‌­های خصوصی و تعاونی را قطع کنند موظف است نحوه جبران خسارت‌­های وارده به این شرکت­‌ها ناشی از تصمیم فوق را نیز تعیین و اعلام کند. آیین‌­نامه اجرائی این ماده توسط وزارتخانه‌­های صنعت معدن و تجارت جهاد کشاورزی نفت نیرو و ارتباطات و فناوری اطلاعات تهیه می‌­شود و ظرف سه ماه پس از زمان اجراء شدن این قانون به تصویب هیأت وزیران می‌­رسد.
  7. در ماده ۲۷ این قانون آمده است که آن دسته از اشخاص حقوقی که دولت و دستگاه‌­های اجرائی، مستقیم و یا غیرمستقیم در آنها سهام مدیریتی اعم از سهم­‌الشرکه، دارایی و یا سهام دارند، نمی‌­توانند از امتیازات و منافع تخصیص یافته به بخش‌­های تعاونی و خصوصی استفاده کنند. مصادیق این امتیازات و منافع به پیشنهاد هر یک از اتاق­‌ها، توسط وزارت امور اقتصادی و دارایی تعیین می­‌شود.

خليل سجاد

رئیس هیئت مدیره

اردیبهشت ١٤٠٣

یک پیغام بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد