برگزاری نشست مشترک هیئت مدیره انجمن صنفی شرکت‌های اتوماسیون صنعتی و نمایندگان شرکت‌های سازنده عضو

برگزاری نشست مشترک هیئت مدیره انجمن صنفی شرکت های اتوماسیون صنعتی و نمایندگان شرکت­ های سازنده عضو

 نشست مشترک هیئت مدیرانجمن صنفی شرکت های اتوماسیون صنعتی با حضور تولیدکنندگان برگزار شد.

نشست مشترک هیئت مدیره انجمن صنفی شرکت ­های اتوماسیون صنعتی 17 تیرماه سال جاری با حضور سازندگان و تولیدکنندگان و با هدف گفت و گو در خصوص دغدغه ها و مسائل، مشکلات شرکت­ های تولیدکننده و همفکری و تسهیل و رفع موانع آنها به صورت مجازی برگزار شد.

این جلسه با حضور آقایان دکتر سجاد، مهندس رشیدی، مهندس ابراهیمی و مهندس مخلص ­آبادی، مهندس شهابی از هیئت مدیره و آقایان مهندس جلال کاوندی از شرکت نوین دانش آینده، مهندس پورقناد از شرکت البرز میکرو سیستم، مهندس حبیب ­زاده از شرکت ایفا صنعت غرب، مهندس باباپور از شرکت منابع انسانی و مهندسی ایراث طرح، دکتر آیت ­اللهی از شرکت آی­تک ایساتیس، و خانم­ها مهندس حاتم از شرکت باسط پژوه تهران و مهندس شکرانه از شرکت مهندسی برق و الکترونیک قشم ولتاژ نمایندگان شرکت­ های سازنده و خانم‌ مهندس محمودی، دبیر انجمن حضور داشتند.

ثبت سفارش و واردات قطعات و چالش های مربوط به گمرک، اخذ استانداردهای لازم برای محصولات تولیدی، امنیت سایبری، انجام امور پروژه ­ها به صورت اشتراکی و جمعی، از جمله مسائلی بود که در این جلسه در مورد آنها گفتگو و تبادل نظر شد.

پورقناد به چندگانگی برخورد با محصولات و استانداردهایی که کارفرماها انتظار دارند اشاره کرد و همچنین زمان­بر بودن فرآیند اخذ تأییدیه ­ها و استانداردها یکی از مسائلی است که ما با آن مواجه هستیم. یک سازنده تأییدیه­ های لازم را اخذ می­کند تا بتواند محصول با کیفیت خود را به فروش برساند اما در مناقصات ملاحظه می­ کنیم که شرکت­ هایی که استانداردهای مورد نظر کارفرما را روی محصولاتشان اخذ نکردند، نیز در مناقصه حضور دارند.  عدم توجه به این موضوع از طرف کارفرما و تخطی از حکمی که خودشان وضع می ­کنند به شرکت هایی که تلاش کردند و استانداردهای مورد نظر کارفرما را اخذ کردند، ضربه می زند.

حاتم گفت : تنوع استانداردها یکی از معضلاتی است که با آن روبرو هستیم، چرا که برخی از این استانداردها در برخی موارد نه تنها با هم سازگاری ندارد، بلکه در تضاد هم هستند. به طور مثال وزارت نفت برای یک محصول هم گواهی افتا و هم سمتا می­ خواهد. به گفته ایشان همه شرکت ­ها و کارفرماهای بخش خصوصی تمایل دارند که 0 تا 100 پروژه را به یک شرکت واگذار کنند. این اقدام شدنی نیست؛ مگر این که چند شرکت با هم جوین شده و امور را با هم مدیریت کنند.

تغییر قوانین و تصویب آنها و اجرایی شدن آن بدون فاصله زمانی یکی دیگر از مشکلات تولید است. ابتدای آذرماه سال گذشته بخش­نامه ­ای صادر شد و قانون 90 درصد ترخیص کالاهای شرکت ­های دانش ­بنیان حذف شد، در حالی که کالای ما در راه بود و چند ماه در گمرک ماند و مشکلات بعدی که با مشتری و کارفرما روبرو شدیم.

حبیب ­زاده نیز به مشکلی که با وندورلیست ­هاست دارند اشاره کرد و گفت هر یک از نهادها استانداردهای خاص خودشان را دارند. به طور مثال ما در وندورلیست آب منطقه ­ای هستیم و بر اساس دستورالعملی که وزارت نیرو داده با آب منطقه ­ای ­ها کار می ­کنیم، اما سایر بخش ­های وزارت نیرو که جدا از آب منطقه ­ای هستند، با ما کار نمی­ کنند.

باباپور به موضوع ثبت سفارش، تخصیص ارز و ارایه برنامه تولید واحدهای تولیدی در سال 1403 اشاره کرد. به گفته باباپور ثبت سفارش امسال منوط شده به ارایه برنامه تولید، ابتدا باید وزارت صمت تأیید کند سپس ثبت سفارش انجام دهیم. اما الان 4 ماه از سال گذشته و سامانه جامع تجارت ایرادات اساسی دارد و ما تا به امروز نتوانستیم گزارش تولید 1403 را در سامانه وارد نماییم. ارزی هم که امسال تخصیص می­ دهند برابر است با ارز تأمین شده سال گذشته (1402) + 20%، برای ارز بیش از این مقدار هم راهکاری وجود ندارد. به نوعی تولیدکننده سرگردان است، مسؤول هم معلوم نیست کیست، وزارت صمت؟ بانک مرکزی؟ کسی هم پاسخگو نیست!

مشکل جدی که سازنده ها با آن مواجه هستند، وجود سازنده ­های غیرسازنده و غیر واقعی است که از شرایط موجود و قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی سوء استفاده می کنند و این موضوع باعث خدشه دار شدن فضای شرکت سازندگان واقعی و حتی شرکت­ های یکپارچه­ ساز و تأمین کننده شده است.

آیت ­اللهی گفت وزارت نفت به عنوان کارفرما انتظار دارد بهترین استانداردها در سطح استاندارهای آمریکا و اروپا در ایران پیاده شود در حالی که در ایران و با محدودیت ­هایی موجود امکان پیاده ­سازی استاندارهای آمریکایی و اروپایی وجود ندارد.

موضوع دیگر این است که در سیستم دولتی هیچ واحد یا شخصی شجاعت پذیرش محصولات جدید و ورود آنها را به سیستم ندارد و این موضوع برای شرکت های جدید یا محصولاتی که برای بار اول ساخته شده است مانع جدی است و تولیدکننده‌ای که به تازگی محصولی ساخته و تاکنون از آن محصول به سیستمی نفروخته است امکان ورود به لیست های تایید شده ندارد چون با فرم های ارزیابی کمیته همسان وزارت نفت امتیازی کسب نمی‌کند.

آیت ­اللهی افزود نهادهای داخلی در انجمن نفت، دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه شریف، آزمایشگاه فنی شرکت ملی گاز، در بخش فلومترها، ولوها ایجاد شد و به آنها اعتبار داده شد تا محصولات ساخت ایران را در ایران بررسی کنند. اگر این اقدام به نحو درستی مدیریت و اجرایی شود برای ارزیابی انطباق محصولات ساخت داخل، یک نهاد صددرصد ایرانی وجود دارد که به مدد آن مسیر بررسی بسیاری از موارد نیازمند استانداردهای بین المللی کوتاه می شود.

شکرانه نیز به زمان­بر بودن فرآیند تحویل مواد اولیه برای تولید اشاره کرد و موضوع دیگر این که در بحث ربات­ های صنعتی برخی شرکت ­ها و کارفرماها ترجیح می­ دهند ربات ­های دست دوم وارد کنند. این هم یکی از مشکلاتی هست که ما با آن مواجه هستیم.

مخلص ­آبادی فراهانی نیز گفت یک بحث بسیار مهمی که در حوزه اتوماسیون کنترل موضوع امنیت سایبری است. با توجه به این که در کشور برای بسیاری از محصولات Protection Profile وجود ندارد؛ وقتی در مناقصه شرکت می ­کنیم این تأییدیه ­ها را از ما می خواهند، اما وقتی با افتا صحبت می­ کنیم می­ گویند محصول سیستم کنترل Protection Profile ندارد که برای شما این ارزیابی را انجام دهیم.

در ادامه افزود مشکل جدی تری که سازنده ها با آن مواجه هستند، وجود سازنده ­های غیرسازنده و غیر واقعی است که از شرایط موجود و قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی سوء استفاده می کنند و این موضوع باعث خدشه دار شدن فضای شرکت سازندگان واقعی و حتی شرکت­ های یکپارچه­ ساز و تأمین کننده شده است.

خلیل سجاد رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی شرکت های اتوماسیون صنعتی با اشاره به اهمیت برگزاری چنین نشست هایی گفت: با توجه به گزارشی که از کمیته های انجمن در هیئت مدیره ارایه می نمودند، استنباط کرده بودیم که کمیته سازندگان مشکلی ندارند. یا با حداقل مشکلات روبه رو هستند. اما موضوعاتی که توسط دوستان در این نشست هم‌اندیشی مطرح شد، با توجه به گفت و گوهای صورت گرفته آنچه به دست آمد دستورجلسه حداقل چند جلسه کمیته است.

وی در ادامه با برشمردن اهداف ایجاد کمیته­ های تخصصی در انجمن صنفی شرکت های اتوماسیون صنعتی خاطرنشان کرد؛ مواردی که مطرح شد موضوعاتی است که توسط خود کمیته باید پیگیری شود. فلسفه وجودی کمیته ها هم همین است که مشکلات اعضای کمیته را پیگیری کند.

شایان ذکر است در این جلسه مقرر شد موضوعاتی که توسط نمایندگان کمیته سازندگان مطرح شد در کمیته متبوع بررسی شده و اگر موضوعات دیگری نیز علاوه بر موارد مذکور فعالیت تولیدکنندگان را تحت‌الشعاع قرار داده طرح شده و جمع بندی آن در قالب دستورجلسه برای هیئت مدیره ارسال شود.

فلسفه وجودی کمیته های تخصصی پیگیری موضوعات و مسائلی صنفی هر یک از اعضای کمیته است از طریق قدرت و جایگاه انجمن.

یک پیغام بگذارید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد